19-20 desembre: Jornada sobre les oportunitats de mitigació del canvi climàtic i bones pràctiques de gestió a les pastures de muntanya

– Accés al programa de la Jornada

RESUM

La jornada, realitzada a Lleida (el 19 i 20 de desembre), s’ha organitzant des de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL (ETSEA) amb la col·laboració de l’Obra Social LaCaixa.

La coordinadora de la jornada va ser la professora de la UdL i cap del Laboratori d’ecologia funcional i canvi global del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Teresa Sebastià. En ella van participar experts  de les universitats de Lleida, País Basc i Autònoma de Barcelona, així com del CSIC, del Centre d’Investigació i Formació Agrària de Cantàbria i del CTFC. Els experts volen crear una base de dades conjunta que permeti estudiar el canvi climàtic i les pastures, tant als Pirineus com a la serralada cantàbrica.

Un dels objetius de la trobada va ser transferir els resultats del grup ECOFUN (UdL-CTFC) obtenguts dins del marc del projecte FLUXPYR: “Trans-border Network for the determination and management of water, carbon and energy fluxes under climate change in agricultural and grassland systems in the Pyrenees” (INTERREG-POCTEFA) i de l’Observatorio Pirenaico del Cambio Climático (OPCC).

MEMORIA GRÀFICA

La investigadora Arantza Aldezábal de la Universitat del País Basc (EHU) informa sobre les dades de pastures pirinenc-cantàbriques.

Juan Busqué, Centro de Investigación y Formación Agraria de Cantabria (CIFA), explica les dades de pastures a la cornisa cantàbrica.

Josefina Plaixats, Dept. de Ciència Animal i dels Aliments a la Facultat de Veterinària (UAB), parla sobre les dades de pastures al Parc Natural del Montseny i al massís de l’Albera.

La investigadora Núria Altimir (CTFC) fa una xerrada sobre els models mecanicistes aplicats a l’estudi de la dinàmica del carboni.

Es posa en comú una plantilla per a la creació d’una base de dades de pastures pirenaico-cantàbriques.

Jornada Divulgativa:

Conferència: Pastures de muntanya i canvi climàtic: mitigació i adaptació.  Teresa Sebastià (UdL-CTFC)

Taula rodona 1: Canvi global i béns i serveis de les pastures de muntaya. Juan Busqué (CIFA), Arantza Aldezábal (EHU)  i Teresa Sebastià  (UdL-CTFC).

Taula Rodona 2: El pasturatge com a eina en la prevenció d´incendis. Rosario Fanlo (UdL), Cristina Vega (UdL), Josefina Plaixats (UAB) i Cristina Chocarro (UdL).

PRINCIPALS CONCLUSIONS:

  • Les pastures de muntanya proporcionen gran quantitat de béns i serveis a la societat, incloent-hi carn de qualitat i biodiversitat.
  • El pasturatge pot ser una eina en la prevenció d’incendis forestals però cal saber-la aplicar en cada entorn.
  • Cal compensar  ramaders i ramats per la seva contribució a la prevenció d’ incendis i manteniment del paisatge, és més rendible que haver d’invertir en mitjans d’extinció del foc.
  • Existeix una bona i amplia base de coneixements que s’haurien d’aplicar a la gestió de les pastures, però cal seguir investigant i a l’hora establir un diàleg entre administració i científics més fluid .
  • Existeixen eines de gestió com el pasturatge, desbrossar i d’altres, però cal escollir quina és la més adient en cada cas i els rangs d’utilització per a cada lloc i situació.
Be Sociable, Share!